neděle 30. března 2014

Warhound titan WIP, part II.

Ahoj. Od posledního příspěvku s warhoundem jsme opět pokročili.

Titán byl kompletně sestaven, namagnetkován a nazákladován. Na ten jsem použil osvědčený oblíbený GW black. Jindrova oblíbená...

Nevydržel jsem do airbrush večera a hlavičku jsem si nabarvil štětcem. Použil jsem nastudovanou metodu olejového washe, ale výsledek byl nepěkný, takže jsem pracně dobarvoval štětcem zpět původní bílou, což už se mi plně nepodařilo. Zkusil jsem to ještě kamuflovat pigmenty, ale stejně jsem si to představoval jinak.
A přitom v IA masterclass 2 to píšou jasně - namatlejte olejový wash, fénem vysušte cca minutu a pak vytřetě hadříkem. K tomu více později.

Nakonec minulý pátek nadešel workshop u Jindry, kde se zadařilo a nemusel jsem řídit
Byl to těžký večer s panem Bellsem.  Během večera jsme stříkli kovy (ty vám rád popíše Jindra), vymaskovali pancíře a Jindra na závěr ještě stihl dát první dvě základové vrstvy modré - dle IA MC2 Mordian blue.

 Zde pornografický moment večera - Jindra stříká...
 Pokud budeme i nadále pokračovat stejně velkými modely, budu mu na to muset napsat nějakou ortézu.

Další úterý jsme zvládli dát highlight regal blue a enchented blue.
Trochu překvapení nastalo když jsme zjistili že regal blue je tmavší než mordian blue. To už jsem začal pojímat vážné podezření, že nás trochu v IA tutorialu tahají za nos. Evidentně si ve FW dost svého knowhow nechávají pro sebe.
Nicméně s výsledkem jsme byli spokojeni. Barva je hodně zesvětená fotkou, ale světlejší efekt jsme chtěli, aby byl prostor pro ztmavování washy.

Titán je dodávaný se děma páry nákoleníků. Jeden jsem chtěl mít čistý identicky se zbytkem titána a druhý pár hodně otřískaný (počítač structure poitů - které mi  ale mezitím zrušili). Chtěl jsem ozkoušet techniku laku na vlasy, na který se stříkne další barva a ta se potom horkou vodou a štětcem odstraní.
Tip: nenechávejte lak zatvrdnout týden jako já. Pak už to nejde.
Takže mi tím pádem zůstaly dva páry čistých nákoleníků. Ten horší tedy bude na testování barvících postupů, přinejhorším půjde na terén/objectivy.

Všechny díly jsem nalakoval purity sealem. Což musím přiznat, byla značně tresující fáze, takže jsem se dost zapotil. Nějak jsem nemohl z hlavy dostat obrázek Jindry kterak na mě s šíleným řevem doráží  kyjem, poté co mu smutně ponesu titána na kompletní přestřik.
Naštěstí jsem k laku dostal po iniciálním neúspěch dost velký respekt a VŽDY držím  standardní postup.
(btw. zkazil jsem si tehdy 3 vymazlený FW rhina, autokanon dreda, 5tičku kladivářů a techmarína s thunderfire kanonem)
Sprej nechávám nahřát nejlépe na radiátoru tak hodinu až dvě, 5-10 minut protřepávám  a stříkám malé dávky, kdy pokaždé cca 2. dávce krátce znovu protřepu. Možná zbytečně paranoidní, ale po takové zkušenosti a takovémto modelu...

Na zalakovaný model jsem všude nanesl základní vrstvu Tinbitz (dnes se už jmenuje jinak - Warplock bronz), nato Balthasar gold. Lebčičky. Boltgun metal na kovové nýty a Dheneb stone na svitek. wash Devlan mud a vše znovu zlehka. Kovy dostaly velejemný brush boltgun metal a Chainmailou velice suchým velkým brushovacím štětcem. To samé přišlo s Enchanted blue na ostré a oblé hrany pancířů - doteď se nemůžu zbavit pocitu že jsem půl večera šmrdlal bez efektu model suchým štětcem, ale výsledek se mi líbil (do zalakování)
 Zde náhled. Nejde mi to otočit, takže se omlouvám.
Po kompletním natření základních vrstev jsem tedy nerad přistoupil k olejovému washi.
Od minule jsem zkoušel najít doporučení na youtube a podstatné věci oproti původnímu postupu mi přišly:
- dostatečně olej rozmíchat (překvapivě)
- jedna kapka barvy na cca 9 kapek whitespiritu. Vychází to na vcelku hustou směs. Původně jsem dával  asi moc řídkou barvu, která všechna stékala záhyby pryč z modelu a musel jsem postupně opakovat vrstvy, což neudělalo soumšrnou vrstvu.
A tohle chce jednu hutnou až bych řekl prasáckou vrstvu - na tohle prostě nejsem zvyklý.  
Takto to vypadá po natření olejem.
Fénem jsem cca 30 vteřin odpařil všechnu vlhkost takže zbyla zaschlá barva. Hadříkem jsem odstranil zbytky kaluží, zpravidla okolo nýtů. A pak zcela kruciální novinka - hadříkem s pár kapka white spiritu jsem otřel přebytečný olej, nahnal ho do spár, do lemů a detaily okolo nýtů doladil uchošťourama navlhčenýma whitespiritem ( o tom se taky v masterclassu jaksi zapomněli zmínit)
S výsledkem jsem byl maximálně spokojen. Hadr mi sice na modelu nechával dost chlupy, ale to se po úplném zachnutí dalo snadno omést čistým hadříkem nebo velkým brushovacím štětcem.


Jako ideální se na míchání oleje ukázala zamykatelná odběrovka na toxikologii moče, po překocení nic nevyteče do tašky, ani se neodpaří:-)


Po zaschnutí oleje jsem hrany zlaté vybrushoval Shining gold a vše opět stříknul purity sealem.

K fotkám na závěr podotknu
pozitiva:  jsem velmi spokojen s olejovým washem. Hezky model sladí a ztónuje dohromady. Vypadá to jako perfektní základ na pigmenty, těším se na tento další krok.

Negativa:
Mrzí mě, že i přes na můj vkus značné původní skoky ve stínování na závěr téměř žádné stínování není vidět.
To jemné doladění hran brushem na závěr jako by nebylo, Jindrova práce brushem je tak poloviční.
Tohle je holt věc kterou s akrylem neznám a s tímto stylem barvení ještě nemám dostatečně osahanou. Na příště s ní musíme víc počítat.

Zde dnešní závěrečný blesk. Modrá v reálu vcelku odpovídá. Sametově tmavá. Takovou jsem si i představoval.
 Zde blesk moc zesvětluje

 Slepené torzo. Monstrů v pozadí za  dnešek padlo dost.
 Trocha motivační latiny

Příště pokračujeme s nohama a kanónama. Na závěr přijdou všude písty a definitivní weathering.

Zdar a barvěte.

P.S. A poprosil bych bez fotek s gulášem a komentářem Pěkně nabarvená alfalegie.
Asi stárnu nebo co, ale nerozumím tomu.

Jindrovo metalové okénko:
Jen v rychlosti popíšu barvy použité na metaliky. Na černý základ (Martin prostě miluje základování černou barvou a nenechá si vysvětlit, že na airbrush je to asi tak, jako by mi pro začátek zlomil levou ruku) šel nejtmavší odstín Alclad2 Burnt Iron, následně zesvětlováno Alclad2 Steel a na exponovaných místech ještě další světlo Alclad2 Dark Aluminium. Na turbolaseru je pak ještě nějaký efekt pomocí Smoke a Hotmetal Blue (počád Alclad2).
Měděné kovy jsou už vyvedeny štětcem v akrylu s tím, že to co by mělo být víc do zlata budeme leštit zlatou pastou od Agamy.
Jindra over.

Žádné komentáře:

Okomentovat