čtvrtek 8. prosince 2011

A teď něco z té „fantasky“…

Všechny vás zdravím. Poté co se do Jindrova blogu naboural Martin se svým modrým ptákem (projekt Thunderhawk-zdravím Rosse), tak jsem se rozhodnul také infiltrovat Loretas Scream. No abych nekecal, Jindra mi to nabídnul sám, což je od něj hezké a pokusím se ho nezklamat (taky zdravím). Jeho nabídka přišla vhod, zrovna ve chvíli, kdy jsem uvažoval o založení vlastního blogu. Jenom jsem si nebyl jistý, zda bych měl vůli, vytrvalost a nápady pravidelně přispívat a toto se zdá jako vhodné řešení. A aby to nebylo tak jednotvárné, dáme si trochu pauzu od WH40k, ale nebojte, ne nadlouho. Myslím, že v Santových sáních už na mě čeká velká krabice nových modelů. Co to bude, neprozradím, modří už vědí, zbytek se nechá překvapit.

Začneme menším úvodem. S fantaskou jsem začal, je tomu skoro patnáct let. Tehdy jsem byl ještě středoškolák, a ačkoliv můj zápal pro hru byl obrovský, do kapsy jsem měl hluboko. Tedy, modelů jsem měl pár (načerno odlitých, plastové modely teprve začínaly) a většinu mojí armády tvořily papírky vystřihnuté do půdorysu dané jednotky kde se ztráty zaznamenávaly tužkou. Časem jsem našetřil na půl tuctu barev a dva štětce, ale zklamán tím, že výsledek nebyl stejný jako modely vyfocené v armybooku :-)), jsem rychle ztratil motivaci. A dál se hrálo s papírky. Až když se v Hradci pořádně rozjela 40ka, začal jsem pořádně i já barvit. Tentokrát s větším odhodláním, které nakonec přineslo i žádané výsledky. Po čtyřech letech barvení Space Marines (resp. Dark Angels- The First, The Honored, The Sons of Lion !!!) jsem se vloni na podzim k fantasce vrátil. Nová edice mi vlila nadšení do žil a startovací krabice obsahovala nádherné modely High Elfů – moje první a srdcová armáda. Takže tolik na vysvětlenou proč už nebarvím panáčky na zeleno.

Teď jsem uprostřed procesu svojí přípravy fantaskové armády. Tři týdny zpět jsem se vrhnul na krabici White Lions a právě jsem dokončil první řadu. Ještě mě dvě čekají. Brrr. Fantaska není pro pomalé barvíře jako já, naštěstí už se zrychluju. Nevím kolik čistého času přesně mi to zabralo, ale dělá to v průměru dvě hodiny barvení na den. Zvídavý čtenář si s pomocí kalkulačky udělá představu. Trochu moc jsem si s tím hrál, ale omlouval jsem si to tím, že je to první řada, která je vidět nejvíc. Další dvě budou mít o něco méně stínování. Navíc v první řadě je Guardian (to jako champion), vlajka a muzikant, a to je taky něco práce navíc.



Jak mám obvykle ve zvyku (zlozvyku), modely jsem barvil rozložené na více částí. Podstavce jsou rychle (drybrush), jenom Guardian (správně, to jako champion) stojí na kusu kamenné sochy lva. Potom lví kůže. Zase drybrush. Rychly a uspokojivý výsledek, velkou plochu už mám v barvě. Ale tady se to zpomaluje. Velká množství zlaté a bílé. Obě barvy vyžadují dlouhé a trpělivé nanášení ředěných vrstev aby výsledným efektem byla čistá (bílá) a zářivá (zlatá) plocha. Navíc děsivé množství detailů, které zabírají spoustu času. Jenom gemstony než jsem všechny udělal…





Když už jsem měl hotová torza, přilepil jsem ruce a nárameníky, hlavy přišli až úplně nakonec. Určitě byl dobrý nápad nechat si je zvlášť, barvit obličeje tak bylo mnohem jednodušší. Oči jsem nechal celé bílé a nepokoušel jsem se dělat na nich panenky. Jednak je to dost náročné a snadno se to pokazí, jednak jsem zjistil, že na tabletop modelu to vypadá lépe než když je tam jen trocha bělma v koutcích co nejde z dálky prakticky vidět. Další dobrá volba bylo barvení chocholů na helmách. Nabarvil jsem je Ice Blue (tři vrstvy ředěné barvy) a potom jeden hutný nátěr modrým washem. Tadáá. Pro rank-and-file modely myslím velmi slušný výsledek. Pak už jen doladit detaily jako trávu na podstavce a bylo hotovo. Tady je výsledek.



Vzato kolem a kolem, je tam pár postupů, které za málo práce vyrobí hodně muziky, ale je tam i několik, které trvají bolestivě dlouho, a bohužel asi nepůjdou nijak nahradit, ani urychlit. Rozhodně ne u armády jako je High Elves. Čeká mě další řada a rád bych to dodělal do Vánoc. Tentokrát budu modely dělat více vcelku-práce je to trochu náročnější na techniku, ale časově se ušetří, protože nebudu mít tendenci zabývat se detaily, které ve výsledku nejsou skoro vidět. Jen ty hlavy budou pořád odděleně.

2 komentáře:

  1. Je to povedený Tome. Doufám, že do některého dalšího příspěvku dodáš fotky již namalovaných modelů. Hlavně pak prince na grifinovi. Ten je vážně luxusní.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za pochvalu, od tebe si toho velmi cením.
    Další fota dodám, Langly si dal tu práci a něco mi nafotil, tak to použiji k nějakému příspěvku během učícího období kdy nebude čas produkovat nové modely.

    OdpovědětVymazat