čtvrtek 19. dubna 2012

ORLY?

Tak tu máme další projekt a tentokrát konečně fantaskový. Dost jsem HE armádu zanedbával, ale jarní Ogr Cubb se blíží a já jsem si dal za úkol ještě neco nabarvit. FP to jistě nebude (a ještě dlouho ne) ale čím víc, tím líp.
Takže co každá HE armáda potřebuje nejvíc? Magie? Kouzelníka máme. Co ale opravdu potřebuje? Orly. Minimálně dva.



Orlové od GW mě moc neinspirují, naštěstí Gamezone prodává moc hezkou alternativu. Má to ale dvě nevýhody. Ta první, méně podstatná, je velikost. Orlové jsou obrovští, což by tak vadit nemuselo, ale jsou skoro tak velcí jako můj gryf, tak to je trochu škoda. Zásadnější problém je ale kvalita odlitků. Každý orel je ze čtyř kusů, které do sebe absolutně nesedí, na některých místech bylo potřeba upilovat skoro milimetr cínu aby do sebe díly aspoň nějak zapadaly. Tím vznikne malá a nepravidelná styčná plocha a slepit ji pak vteřiňákem je obrovský výkon - rozpadlo se mi to několikrát a prsty jsem si slepil taky víc než jednou (tolik lepidla jsem tam musel nakydat). Pinovat nebylo co, respektive do čeho, celý model je dutý. No když už to konečně zaschlo tak přišla na řadu hromada green stuffu, to už ale bylo ve srovnání s tím předchozím docela snadná.

Tenhle barvící projekt nebyl žádná alchymie. Někde na začátku barvícího procesu jsem se rozhodl, že se s tím nebudu párat a používat náročnější techniky a že zkusím metodou základní barva/ wash/ drybrush vykouzlit co nejvíc. Jinými slovy, za málo peněz, hodně muziky. Takže kvalita na konci není taková, jakou bych mohl mít (ale horší jen o malinko), zato jsem práci dokončil za tři krátká odpoledne, kdy velkou část zabralo čekání až uschnou barvy/washe v jednotlivých krocích. Jediná výjimka, kde jsem sáhl po štětci menším než je pro základovou barvu, bylo barvení očí a nápisu na ceduli.

Abych to trochu vylepšil, dodal jsem tomu dva aspekty. První jsou podstavce, udělal jsem je trochu zajímavější, aby to nebyl jen hnědý pták na hnědé placce. Tak vznikl "orel zatáčející k Nulnu" a "orel opouštějící lesní vílu". Druhá věc je barevné schéma. Aby to opravdu nebyl jen hnědý pták (protože orel je spíš hnědo černý, že), použil jsem google-fu a našel si obrázky opravdových exemplářů. Většina odkazů vyšla na orla bělohlavého, tak jsem to musel probrat, nějak nechci mít ve své armádě symboly amerického státu :-). Výsledné schéma neodpovídá přesně žádnému skutečnému druhu, inspirací bylo více obrázků.









A nakonec ještě přídavek. Na poslední fotce jsou tři užiteční pomocníci pro tento projekt. Úplně nalevo je speciální basecoat brush od GW. Pro nanášení základní barvy naprosto ideální. Je to velký štětec, takže pojme hodně barvy, ale protože je to kvalitní výrobek (chlupy jsou kolinski), bezvadně drží špičku a štětec se tím lépe kontroluje.
Co je ten první pro základní barvu, ten druhý je pro drybrush. Dřív jsem používal ploché štětce na temperové barvy, ty ale měli tvrdé chlupy, které občas vypadávaly a špatně se vymývaly. Tenhle štětec od Army Painteru tyto nevýhody nemá a příjemně se s ním pracuje.
A úplně napravo je nová GW barva řady Dry. Byl jsem na to docela zvědav a jaká lepší příležitost ji vyzkoušet než tahle. Byl jsem mile překvapen. Barva má příjemnou hustou konzistenci, ideální na drybrush. Stačí jednou otřít a může se pracovat. Výrazně se tím šetří čas a hlavně množství spotřebovaného materiálu. Jako nevýhodu vidím omezené množství barevné škály, odstín Terminatus Stone byl jediný, který se hodí k brushování hnědé. Při jeho světlosti jsem ho použil jenom na nejsvětlejší části peří a kmene. Vůbec by nebylo na škodu ještě tak dva odstíny hnědé přidat. No, třeba časem.

2 komentáře:

  1. Teda orel zatáčející k Nulnu mě velmi pobavil. Jinak solidni prace s drybrushem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju...
      Původně měl zatáčet k Altdorfu, ale tolik písmenek se mi tam nechtělo barvit :-))

      Vymazat