úterý 17. května 2011

A tak těm protinožcům pustíme žilou!

Zdražování našeho hobby je běžnou věcí, kterou potkáváme s pravidelností střídání se ročních období. Ale to, co se děje v Austrálii a spol. je už dost hustý kafe.
Náš ekonomický příběh je docela jednoduchý. Games Workshop má rozdělen globální trh na mnoho dílů, ale pro jednoduchost nás bude zajímat EU, USA a zbytek světa. A když porovnáte ceny za STEJNÉ produkty v těchto segmentech tak dojdete k závěru, že ve "zbytku světa" se modely prodávají za dvojnásobek cen běžných v EU a USA.
Jak je to možné v globalizovaném kapitalismu, ptáte se mě? No těžko samozřemě. Hráči z Austrálie a dalších zemí jednoduše nakupují na serverech jako je Maelstrom Games nebo Wayland Games a cena je logicky shodná pro všechny země.
Ale dalo se pár hlav dohromady, a nebyla to náhoda, že se tak stalo v marketingově právním oddělení Games Workshop, a řekly si: "Když už jsme on line prodejcům zakázali používat obrázky produktů (které chceme aby prodávali, protože nás to živí), tak co kdybysme jim zakázali posílat modely tam, kde chceme prodávat za jinou cenu?". Od nápadu nebylo daleko k realizaci a tak teď velké prodejní servery stojí před úpravou smlouvy, která je bude v tomto omezovat.

K tomu nemůžu dodat nic jiného než FU*K OFF. Nebudu váhat ani vteřinu a velmi rád zařídím objednávku a následné přeposlání jakéhokoliv modelu do jakékoliv země.

Už jen tím, že z nás GW dělá totální hlupce (budem vám teď prodávat úplně stejné modely odlité v Číně z resinu - čímž si drasticky snížíme náklady - ale vás to bude stát víc peněz), se mi zvedá tlak. Buď se ta firma naučí, jak solidně vycházet se svými zákazníky, nebo ať jde radši k čertu. Může si tam naříkat spolu s mnoha vydavateli hudebních CD.

BTW: v dalším zamyšlení vás seznámím s jedním šikovným Číňanem, který vyrábí naprosto nádherné modely z resinu, rozesílá je po celém světě zdarma a kromě pěkné cenové politiky má i velmi proklientský přístup.

Prosím, podívejte se na následující odkaz, kde Kirby z 3++ hezky sumarizuje aktuální dění.

2 komentáře:

  1. Nazdar!

    Kromě jiného, mě zaujala věta "BTW: v dalším zamyšlení vás seznámím s jedním šikovným Číňanem, který vyrábí naprosto nádherné modely z resinu, rozesílá je po celém světě zdarma a kromě pěkné cenové politiky má i velmi proklientský přístup."

    Myslíš, že by ses už mohl zmínit, prosím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, je to s tim Cinanem trochu na delsi lokty, ale v jadru to funguje.
    Koukni se na tyhle stranky:
    http://www.miniatureshobby.com/

    OdpovědětVymazat