sobota 18. února 2012

Thunderhawk Gunship, část 5

Ahoj vespolek, po pěkné době.
Konečně se sešla konstalace volného času a dobré nálady a tak jsem zapracoval na resinové příšeře.
Někdy kolem Vánoc jsem ji přemístil k sobě na Střeleckou (můj byt přeměněný na 2Dkk - dvě dílny, kuchyň a koupelna) a od té doby mi tu zabírá místo.

Původní stav projektu - Martinova stavba:


Mým úkolem je dostat 'hawka do barvy. Nejdřív je potřeba modelu dát nějaký základ. Ze zkušenosti jsem šáhnul pro Mr. Hobby Resin Surfacer. Je to šedý základ primárně určený pro sjednocení resinových modelů. Mám s ním dobré zkušenosti i na kovové modely. Ale určitě nedoporučuji používat na plast. Nebude drzet. Také vyzkoušeno.

Interiéry jsou již namalované a bylo by škoda o tu práci přijít. Piloti dostanou provizorní kabinu:


A následně naprimovaný model:

Pokud by stroj byl určen pro kapitulu Sněžné slepoty, tak by bylo hotovo. Ale u Ultramariňáků budem muset přidat i nějakou barvu.
Drobným mezikrokem bylo začištění nerovností - například krásný obtisk Martinova palce vyvedený sekundovým lepidlem :).
Dalším krokem je preshading. Technika spočívá v tom, ze podkreslíte tmavou barvou místa, kde chcete mít tmavší odstín konečné barvy. Airbrush pracuje se semitransparentními vrstvami barvy, takže "sílu" barvy postupně budujete.

Stroj ala "dalmatin":

Airbrushem plánuji zpracovat dvě hlavní barevné části modelu: modrou kamufláž a metaliku. Začínám tím, čeho bude méně, a to jsou kovy. Šáhnu po asi nejkvalitnějších barvách, které mám. Je to řada Alclad 2. Specialisté na kovy. Tyto barvy se neředí a dají se aplikovat jen pistolí, na modelu fungují na "samoleštící" bázi. Blbé je, že je to fakt svinstvo a je potřeba velmi kvalitně větrat o roušce nemluvě.
Pustím se do trysek a motorů a také podvozku. Pak vezmu i oba kanóny. První dvě vrstvy Burnt Iron a pak velmi lehký dotek Dark Aluminium.

Výsledek:


Další fáze je děsně nazábavná. Vše, co už je vyvedené se musí vymaskovat. U takhle velkého modelu mi to vzalo víc jak dvě hodiny pracovního času. Použita Tamya maskovací páska a Humbrol Maskol (tam kde jsem se nemohl dobře dostat s páskou).



A pak že neumím balit dárky! Nic, pojďme dál. Konečně se tu objeví nějaká modrá. Model samozřejmě musí ladit ke zbytku Martinovi armády. Takže je potřeba chytit ten správný odstín. Basecoat bude vyveden v GW Regal Blue a první zesvětlení bude v mixu Regal a Ultramarines Blue (přesný poměr je přísně střeženým tajemstvím klanu Slavíků). Základní barvu jsem ředil Novým ironem a v poměru cca 1:4 (víc Ironu). Správná konzistence barvy je dosti instinktivní záležitost a jeden to musí mít v ruce, nezbývá než zkoušet. Každopádně se nesmí rozpadat pigmentace a přitom barva musí tvořit poloprůhlenou vrstvu.
Následuje výsledek po dvou vrstvách:


Jak je vidět, tak preshading je ještě hodně výrazný a na mnoha místech je modrá velmi světlá. Takže přiložíme do kotle a dáme další dvě vrstvy.



A máme basecoat hotový. Modrá je jednolitě vyvedená a preshading v podstatě jen tušíte.
Do pistole namíchám Martinův mix (opět velmi naředěný) a jdu modulovat povrch stroje. Nebudu už nanášet jednolitou vrstvu, ale již se zaměřím na paneláž stroje, hrany, apod. Jedná se již o první fázi highlightu. V zásadě vytvořím dvě nesouvislé vrstvy.




Fotky jsou udělané narychlo na mém stole, takže uznávám, že není barevný rozdíl tolik vidět. Model lehce zesvětlil.
No a tím končí dnešní progres. Dalším krokem bude highlight číslo dvě. K tomu bude potřeba Martin, aby si korigoval míru zesvětlení. Na jedné straně nějaký "realistický" přístup a na druhé straně pak "komiksový" styl, jakým malujeme figurky. Pak 'hawk opět opustí "lakovnu" a Martin bude provádět kroky, které bychom mohli shrnout jako "weathering".
Do té doby, buďte s pozdravem.

Žádné komentáře:

Okomentovat