úterý 7. srpna 2012

101 Airbrush

Ahoj vespolek.
Dostal jsem pár dotazů, jak je to se mnou a airbrushem. Co používám za vybavení a tak. Hned dopředu musím velmi suše konstatovat, že se považuji za airbushovou lamu. Zvládl jsem jen základní techniky a tak většina mých seancí stále připomíná testování nových postupů než nějakou seriózní práci. Přesto zkusím napsat pár odstavců o vybavení, které používám.
Jak tvrdí Honza Skýpala, věřím, že člověk má na své hobby extra málo času. A jen naštve, když tu trochu času ztratí například tím, že opravuje nefunkční nářadí. To, co používám já je spíš na tom dražším (a doufám i kvalitnějším) konci modelářského spektra. Jsem si jist, že dosáhnete dobrých výsledků i u jiných značek, než používám já.

Kompresor
Bydlím v bytě a tak jsem zamítl variantu velkého a hlučného dílenského kompresoru. Chtěl jsem něco tichého, skladného a přenositelného. U kompresoru je také velmi důležité aby byl vybaven vzdušníkem (tlakovou nádobou, která vám garantuje stabilní tlak), filtrem a manometrem. Nepotřebujete žádný extra výkon, nad dvě atmosféry se nestříká. A protože jsem technický nemotora, tak jsem chtěl něco bezúdržbového.
Vítězem soutěže se stala italská firma Sintec s kompresorem SA-46.
Mám ho doma, tuším, pátým rokem a kromě občasného utření prachu jsem s ním nic neprováděl. Hlasitý je trochu méně než lednice. Nezastírám, že obdobné čínské řešení výjde na polovinu a samovýroba z lednicového kompresoru bude ještě levnější.

Pistole
Začínal jsem americkým Badgerem 360. Velmi solidní pistole udělaná pro denodenní práci.

Badger nepoužívá metriku trysky, ale jen slovní označení. Já si pořídil střední "middle". Tato velikost jehly je příjemně univerzální a velmi šikovná pro začátečníky. Při primování modelů nebo stříkání větších ploch jde práce pěkně od ruky. Trochu slabší je to při freehandu, kdy po čase zjistíte, že jste limitováni technikou.
Badger se dobře čistí a stále ho používám.
U jakékoliv pistole, se kterou chcete něco dělat vyžadujte pár důležitých funkcí. Pistole musí být dvoučinná - to znamená, že tahem spouště regulujete množství vzduchu, tedy tlak a stiskem spouště množství barvy ženoucí se do trysky, tedy intenzitu. Důležité je také horní plnění. Různé příšernosti s podsazeným kelímkem jsou jen zbytečně těžké a hůř se s nimi pracuje. Nakonec příjdete na to, že si barvu namícháváte rovnou v zásobníku pistole. Badger má navíc jednu vychytávku. Samotné plnění se dá otočit a můžete k pistoli připojit extra nádobku s barvou, pokud hodláte stříkat fakt velké plochy.

Na začátku roku jsem podlehl čtení recenzí Harder and Steenbeck Infinity a vydal se na nákupy. Tato pistole je dokonalá.

Prodává se ve dvou variantách: Solo a Two in One. Rozhodně doporučuji tu druhou. Za pár korun navíc dostane fůru příslušenství (které je jinak dost drahé) a navíc sadu díky které přestavíte trysku z původních 0,15mm na 0,4mm. S ohledem na to, že mám výše popsaného Badgera, tak jsem šel do té Solo varianty a byla to chyba.
Infinity je hodinářská práce. Už když ji vezmete do ruky, tak cítíte tu technickou dokonalost. Jehla je tak tenká, že ji skoro nevidíte. Ale cítíte, pokud si ji zarazíte do prstu. Velmi zajímavá funkce je zabudována v zadní části pistole. Můžete si nastavit maximální otevření pistole. Prostě aktivujete zarážku, která vám nedovolí víc otevřít trysku a tudíž stříkáte regulovaný paprsek barvy. Ač mi to přišlo jako velmi zajímavá funkce, tak v praxi jsem ji nepřišel na chuť.
Infinity je nástroj na detailní práci. S dobrou praxí (kterou já ještě nemám) zvládnete dělat půl milimetrové čáry. Na volné stínování figurek je jak dělaná. Poslední dobou si předstínovávám části 28mm figurek (pleťovku na Catacháncích a pod.). Naopak, zazákladovat s tím tank je práce na dlouho. U Badgera jste při plném taky vyprázdnili zásobník barvy během pár vteřin. Tady je to na víc jak půl minuty plného výkonu.

Tak to je snad to nejdůležitější k mému vercajku. Příště se zaměřím na barvy a další chemii potřebnou i airbrush malování.

2 komentáře: