sobota 12. ledna 2013

Dark Angels are back!

THE FIRST LEGION, THE UNFORGIVEN, THE SONS OF LION

Tak je to tu! Po 6 letech čekání na něco nového to konečně přišlo. Krásný nový codex a ještě krásnější modely. Rád bych tedy sdělil své první pocity, jak ze stránky pravidel, tak i ze strany modelů a designu. 

Začneme tedy tím jednodušším a to modely a designem pravidel. Určitě všichni víme, jaký nový jednotky vyšly. Mně osobně se líbí všechny. Hned pro začátek jsem si pořídil Terminator Command Squad, Ravenwing Command Squad a Ravenwing Dark Talon. Po rozbalení krabic jsem žasnul, nádherné detaily, plno možností jak to vlastně všechno složit a co si vybrat za jednotky a ač jsou ceny značně vysoké, tak nelituji a časem využiju prakticky všechny bity, kterých je tam opravdu ohromné množství. Takže z hlediska modelů naprostá spokojenost a nadšení.
Ohledně designu codexu tomu není jinak. Perfektní cover art, spousta nových artů uvnitř, velké množství fotek a krásné vychytávky jako třeba "rámy" stránek vyzdobené různymi DA serepetičkami, prostě radost pohledět. Ačkoliv se mi nový styl armybooků a codexů zprvu nelíbil, hlavně kvůli barevným artům u popisu jednotek (černobílá mi přišla sympatičtější), arty v DA codexu mi naprosto změnily názor, prostě paráda. 
A teď tedy ta těžší část...a to komentář k pravidlům. Rozhodně nepopíšu vše, to se mi moc nechce. Vezmu to jen tak povrchově, nechci do toho příliš zabředávat.
Po asi 3 hodinovém nočním pročítáním ve společnosti Jamesona jsem spokojen. Většina jednotek výrazně zlevnila. Za zmínku stojí hlavně motorky, které v základní výbavě přijdou na 80pts. Nádhernou cenu má i základní pětička mariňáků za 70pts, Devastators stejně. Scouti jsou konečně v troopách a za příjemných 60pts. O placení veteran sergeantů už určitě víte a myslím že se to vyplatí. Vzhledem k tomu že maj všichni stubborn se zvýšení LD na 9 určitě projeví.
Za trochu cenové zklamání považuji Terminátory. A to základní jednotku Deathwing Terminators Squad, která příjde na 220pts. TH+SS za 5 pts. Kláwy zdarma, Assault cannon za 20pts, Cyclona za 25pts. To by samo o sobě nebylo zas tak hrozný, jenže mě trochu mrzí, že pokud chcete jakýkoliv termity hodit do Land Raideru, připlatíte si 30pts. jakožto upgrade Land Raideru. Za to dostanete u Land Raideru venerable a preffered na Chaos. Jasně, není to nic hroznýho, ale už teď vycházely DW buildy, přesně na míru bodového formátu, teď ze to trochu rozbije. Každopádně Land Raidery půjdou asi trochu stranou. Ovšem DA objevily Redeemer - 245pts.
Přesuňme se k pro mě celkem překvapivým věcem, které mi zatím přijdou silné. Azrael mě příjemně překvapil. Za 215pts. charakter, který otevře jak DW (terminator squads), tak RW (Ravenwing attack squadrons). No paráda. Rozhodně pěkná cesta, jak si zahrát levné motorky, shodit třeba 2 jednotky terminátorů a vzádu to kropit mariňákama, který budou mít poblíž SALVO vlajku. To je další super věc. Za 65pts. se dá koupit Mariňácké Command Squadě i Deathwing Command Squadě. Jak je již dávno známo, dělá tedy z bolterů Salvo zbraně 2/4 do 6". 
Další silná věc je určitě Ravenwing Darkshroud. Za 80pts. věcička, která při flat outu dostane celkově 2+ cover! (má shrouded), navíc dává do 6" stealth, takže parádní ochrana pro motorkáře. Celkově z toho tedy půjde dostat 3+ cover pro obyč motorky, 2+ cover pro Black Knighty (mají skilled rider).
Obraťme list na letadla. Mohlo to být lepší. Jak jejich prodejní cena (1400,- je prostě kurva pálka), tak jejich bodová a taky pravidlově žádnej zázrak. I když hledám jak můžu Dark Talon mi přijde marnej. Za 160pts. pár bolterů a sice zajímavá bomba na jedno použití - large blast, model pod blastou dostane -3 na WS a I je zprvu zajímavá věc. Ale na jedno použití a large blast pokryje stejně max. jednu jednotku, prostě nic zajímavýho. Dále tedy Rift cannon. 18" dostřel, S5, heavy 1, blast, blind. Nwm, nwm...taková vzdušná podpora o ničem. 
Ještě že tu máme Nephilim Jetfighter. Ač stojí 180pts. a taky to není žádnej zabiják aspoň po týhle cestě se ten krásnej model jakštak využije. Avenger Mega Bolter - 48" S6 AP4 Heavy 5 - škoda že není víc výstřelů. Blacksword missiles - 36" S6 AP4, heavy 1, one use only - Nephilim má kousků. A nakonec ničemný Linkovaný Heavy Bolter, popř. Lascannon místo zmiňovaného Mega Bolteru (switch je zadarmo).
Pak jako "letecká" podpora je tu ještě Land Speeder Vengeance. Za 140pts. věcička s 2HP a AV10. Kdyby aspoň mohl střílet někde zdálky. Bohužel jeho plasma storm battery - S7 AP2, heavy 3, gets hot nebo S7 AP2, heavy 1, gets hot, large blast má prostě dostřel jen 24", takže půjde rychle dolů a 140 pts. není zrovna málo.
Moc se mi líbí speciální Relicy co mají jednotlivý Special Charakterové a hlavně Dark Angels Chapter Relics, což je seznam 5 zbraní, které jsou po jedné v celé galaxi a může je mít tudíž jen nějakej pořádnej frajer. Jdou dát Company Masterovi (škoda že nemůže jezdit na motorce), Interrogator-Chaplainovi a Librarianovi.
V codexu je ještě spousty dalších zajímavých věcí, ale já se v tomto článku pomalu ztrácím, takže mě jistě doplní ještě jiní.
Celkově mám ohromnou radost, že to konečně po tak dlouhé době vyšlo. Ač to rozhodně není žádnej superpower codex, najdou se v něm zajímavé věci a myslím že půjdou postavit i velmi dobré konkureční armády. A hlavně díky novým jednotkám, special pravidlům, různým relicům a vychytávkám konečně nejsme jen obyč drahá Vanilka, ale parádní kapitula se vším všudy!

                                                                 NEVER FORGIVE!
                                                                  NEVER FORGET!






 

6 komentářů:

  1. pěkně napsáno, jen tak dál. doufám že postneš WIP letadel a ostatních modelů.

    OdpovědětVymazat
  2. dik za strucny prehled... pokud bude pokracovani, rad si opet poctu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čeká se taky na tvoje hodnocení :-)

      Vymazat
    2. Jak píše Thalas. Rádi tě uvítáme v našm "týmu". Někdo, kdo se zaměří spíš na herní stránky koníčku by se nám šikl.

      Vymazat
  3. Paradicka, ten Deathwing uz som objednal tiez, krasne modely... Tesim sa na dalsie 'darkangelske' prispevky :)

    OdpovědětVymazat